Guanya al Silenci, Guanya a la Malaltia de Chagas

El dijous dia 12 d’abril es va fer la presentació de la campanya de sensibilització ‘Guanya el silenci. Guanya la malaltia de Chagas’, impulsada per la Fundació FC Barcelona, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, la Fundació Leo Messi, el BID (Banc Interamericà de Desenvolupament) i el Programa de Salut Internacional de l’Institut Català de la Salut (PROSICS), amb el suport del Departament de Malalties Desateses de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), FindeChagas (Federació Internacional de Persones Afectades per la Malaltia de Chagas).

Visualitza els videos
Acte de presentació de la campanya

Guanyar la malaltia de Chagas és possible
La campanya pretén conscienciar aquelles persones que tenen el risc d’estar infectades sobre la importància de fer-se les proves de detecció i, en cas de tenir la malaltia, sobre la necessitat de fer un tractament integral (farmacològic i psicosocial). La malaltia de Chagas és normalment una patologia asimptomàtica que, sense tractament, típicament es manifesta de manera abrupta amb una mort sobtada. De fet, segons els darrers estudis, es calcula que només un 10% dels infectats han estat diagnosticats. És, per tant, una malaltia silenciosa al voltant de la qual s’ha generat molta por.

La campanya compta amb un vídeo que explica la història real de Miguel Baltasar García, un exferroviari argentí de 85 anys que està infectat pel paràsit de la malaltia de Chagas i que en l’actualitat viu a Barcelona. En Miguel va néixer a la localitat de Charapa, a la província de Chaco, al nord de l’Argentina, una zona endèmica d’aquesta malaltia. Ell és un exemple ben clar de com sobreviure a la malaltia, ja que, de jove, es va fer les proves i es va posar en tractament, mostrant una actitud activa davant la seva situació. Gràcies a aquest esperit de superació, en Miguel ha aconseguit guanyar la malaltia, tenir una bona qualitat de vida i acomplir un dels seus grans somnis: conèixer el seu compatriota i ídol, Leo Messi.

Document de sensibilització en l’àmbit internacional
Aquest document audiovisual serà difós en l’àmbit mundial en diverses llengües, per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i altres entitats nacionals i internacionals, com a eina de sensibilització i de teràpia de grup i comunitària en aquelles zones del món on la malaltia és avui present amb aquelles persones que, sabent o no que estan infectades, estan o han estat exposades a la infecció.
L’acte de presentació de la campanya ha estat conduït per la periodista Rita Marzoa i ha comptat, entre d’altres, amb la presència de Sandro Rosell, president del FC Barcelona, Ramon Pont, vicepresident primer de la Fundació FC Barcelona, Carles Llorens, director general de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya, el Dr. Jordi Gómez i Prat, coordinador de la Unitat de Medicina Tropical i Salut Internacional Drassanes de l’Institut Català de la Salut i Miguel Baltasar García, malalt de Chagas i protagonista del vídeo de sensibilització.

Una resposta a Guanya al Silenci, Guanya a la Malaltia de Chagas

  1. Retroenllaç: Llançament Campanya “Guanya al Silenci, Guanya a la Malaltia de Chagas” | PROSICS Barcelona

Deixa un comentari