Des de l’any 1985 la Unitat de Medicina Tropical i Salut Internacional Drassanes (UMTSID), de l’ Institut Català de la Salut, ha estat implicada en la formació Universitària en Medicina Tropical, enguany Salut Internacional.
Sota la direcció del Dr. Bada, director de la UMTSID i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona es van realitzar cursos entre els anys 1985 i 1997. Fins a l’any 2009 la Unitat ha continuat coorganitzant aquest màster (Històric CURSOS).
A partir de 2002 la UMTSID va ampliar la seva formació en medicina tropical a la patologia importada, d’interès pels metges de l’atenció primària de Barcelona i Catalunya, i ho va fer conjuntament amb l’Institut d’Estudis de la Salut (IES) realitzant cursos destinats a metges de família amb programes específics d’interès en l’atenció primària.
La UMTSID és una unitat especialitzada en patologia tropical i salut internacional, destinada a l’atenció a l’immigrant i al viatger Internacional. Realitza les tasques d´atenció al viatger i vacunació internacional, assistència al viatger i a l´immigrant, laboratori de parasitologia i tasques de salut comunitària, amb una clara implicació amb la comunitat i amb la recerca i la docència.
Desde febrer de 2012 la UMTSID forma part del Programa de Salut Internacional de l’Institut Català de la Salut (PROSICS). El PROSICS Barcelona esta constituit per l’UMTSID, i la Unitat de Patologia Tropical del servei de Malalties Infeccioses del Hospital de la Vall d’Hebron.
L’Institut d’Estudis de la Salut (IES) és un organisme autònom adscrit al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. L’IES es va crear l’any 1980, per tal de desenvolupar les competències en matèria de programes d’investigació, formació, reciclatge i perfeccionament dels professionals al servei de l’Administració sanitària.
El col·legi de Metges de Barcelona (COMB) va iniciar l’any 1993 el seu programa de cooperació sanitària principalment en la creació de les Beques Bada adreçades a la formació en salut internacional dels metges interessants en iniciar o ampliar els seus estudis en aquest camp.
Aquesta aposta per la formació es va veure potenciada l’any 2010,per la organització del primer curs basic de medicina tropical i salut internacional organitzat conjuntament per la UMTSID i la secció col.legial de metges cooperadors del COMB ( creada l’any 2008). Des de l’àrea de cooperació del COMB continuem creien en que la formació en salut internacional del nostres professionals sanitaris constitueix una peça clau de la cooperació i l’ajut humanitari.
Fruit de tots aquests anys de treball i d’experiència de les diferents institucions que coordinen aquests nous cursos de salut internacional que presentem, neix aquest projecte, adreçat a tots aquells professionals sanitaris que vulguin fer una formació especialitzada dels conceptes bàsics relacionats tant amb la cooperació, com amb la salut i immigració, i amb temàtiques de laboratori especialitzat en patologia tropical.