Curs de Formació d’Agents Comunitaris de Salut

Desde 2008, organitzem el curs de formació d’Agents Comunitaris de Salut conjuntament a l’IES.
En les últimes dècades ha augmentat el número de persones immigrades que han anat arribant als països europeus i que han convertit estes societats en plurals i diverses. Esta elevada taxa d’immigració suposa un enriquiment cultural, malgrat tot, també apareixen barreres lingüístiques i culturals que dificulten les tasques professionals, fent necessari el plantejament de noves actuacions en l’àmbit soci/sanitari.

La figura dels agents comunitaris de salut és fonamental per la seva capacitat d’implicació i intervenció en les comunitats immigrants; el seu treball no només es limita a la traducció i/o la mediació entre els nouvinguts i els diferents serveis soci/sanitaris sinó que la seva incidència es troba en les tasques de prevenció i sensibilització a nivell comunitaris. Això junt amb el coneixement de la cultura d’acollida i la del nouvingut els converteix en facilitadors a l’hora de construir estratègies conjuntes entre la comunitat immigrant i els diferents serveis.

Des de l’any 1994, el programa de salut comunitària de UMTSID de l’ICS ha dut a terme formació d’equips d’agents comunitaris de salut de diferents comunitats d’immigrants.

La gran diversitat cultural així com les condicions precàries en las que viuen alguns de aquests col·lectius, fa que sigui necessari desenvolupar estratègies per adaptar i ampliar les intervencions a nivell de:

§ La prevenció i la sensibilització de malalties com la tuberculosis, el VIH/SIDA, les malalties de transmissió sexual i la malaltia de Chagas en els col·lectius de persones immigrades en situació de vulnerabilitat.

§ La dinamització comunitària per a l’ implicació de les persones i la comunitat en la realització de programes de salut que posteriorment seran portats a terme per les mateixes associacions i entitats d’immigrants.

Aquest curs es contempla dintre de les activitats del Servei de Salut Comunitària de la UMTSID amb la finalitat de capacitar nous agents comunitaris de salut mitjançant els coneixements i experiències fins ara desenvolupats en l’àmbit del treball de la interculturalitat i la salut comunitària

 

OBJECTIU FORMATIU
Formar i capacitar agents comunitaris de salut, donar-los les eines per a treballar conjuntament amb els professionals sanitaris que atenen poblacions immigrants amb la finalitat d’afavorir les intervencions de prevenció i reforçar el maneig de algunes malalties a nivell individual i comunitari.

OBJECTIUS PEDAGÒGICS
Al finalitzar el curs l’alumne haurà de ser capaç de:
1. Fer servir els coneixements adquirits per a treballar conjuntament amb els professionals sanitaris i les comunitats en programes específics de promoció de la salut.
2. Identificar les necessitats d’ordre sanitari dels col·lectius immigrants.
3. Establir la comunicació entre el personal sanitari i els usuaris dels col·lectius immigrants.
4. Conèixer diferents estratègies de salut comunitària i les tasques dels agents comunitaris de salut en el context soci sanitaris multicultural.

METODOLOGIA
La matèria del curs es presenta mitjançant xerrades /debats conduits i dinamitzats per experts en estratègies del treball comunitari i competències transculturals.
Es treballen estratègies de procés i implementació en grups tutelats.
Al finalitzar el curs els grups han d’exposar les estratègies treballades.

RETROSPECTIVA DE CURSOS
Any 2011
Programa curs 2011 PDF

 
Material del curs 2011:
Ponències curs 2011

Una resposta a Curs de Formació d’Agents Comunitaris de Salut

  1. CATALINA MOSQUERA ha dit:

    DONDE PUEDO REALIZAR EL CURSO?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s