Moçambic

Maneig adequat del laboratori com a recurs diagnòstic pels sanitaris de la Província de Inhambane.
El projecte s’engloba dins del Programa de Cooperació Directa d’enfortiment del sector salut a la província de Inhambane impulsat per l’Agencia Catalana de Cooperació i Desenvolupament des del gener de 2006.

La UMTSID ha col·laborat en formació i reciclatge en tècnics de laboratori a Inhambane  l’any 2008 (40 alumnes) junt amb Medicus Mundi i en Formació de formadors en tècnics de laboratori l’any 2009 (15 alumnes) junt amb l’ Institut d’Estudis de la Salut i Medicus Mundi. La formació continuada segueix sent una necessitat pels tècnics de laboratori. En aquesta pròxima formació, es promourà la participació d’alumnes dels curs de Formació de formadors com a docents, un pas endavant en la capacitació de les autoritats locals per organitzar la formació continuada  d’aquest col·lectiu.  Dels anteriors cursos  es va detectar una mancança en la comunicació dels laboratoris amb els clínics i en la incorrecte interpretació de resultats.

Context geogràfic, social, cultural, econòmic i polític
Moçambic està dividit en 11 províncies: Cabo Delgado, Gaza, Inhambane, Manica, Maputo ciutat, Maputo província, Nampula, Niassa, Sofala, Tete i Zambezia.  Inhambane està localitzada a la costa sud del país. Té una superfície de 68.615 km²  i una població aproximada de 1,3 milions. La capital provincial també s’anomena Inhambane. La ciutat de Inhambane ja existia al segle X i va ser el port més meridional utilitzat pels àrabs en el seu comerç d’esclaus. Vasco de Gama hi va arribar al 1498 i els portuguesos s’hi van establir al 1534. Va aconseguir la independència de Portugal l’any 1975. Inhambane és la segona província en producció de anacards. També produeix cítrics i cocos i a més hi ha una intensa activitat pesquera i turística. La província està dividida en dotze districtes i 2 ciutats: Ciutat de Inhambane, Funhalouro, Govuro, Homoíne, Inharrime, Inhassoro, Jangamo, Mabote, Massinga, Ciutat de Maxixe, Morrumbene, Panda i Zavala. El clima és tropical, més humit a la costa.

Aquest país té una població aproximada de 21 milions d’habitants amb una esperança de vida de 40 anys i una taxa d’alfabetització d’adults que no supera el 47%. Malalties com la malària, la tuberculosis i el SIDA tenen un impacte enorme a Moçambic i a la província de Inhambane.  Segons dades de la pròpia DPS de Inhambane la majoria de casos notificats de malària a les unitats sanitàries de la província de Inhambane  són per diagnòstic clínic per l’existència de pocs recursos en diagnòstic laboratorial.  A més, la malària es una de les causes principals de mortalitat materna. La taxa de prevalença de VIH és del 11,7% i la prevalença general de paràsits intestinals  a les escoles és del 57,4%

Moçambic ocupa una de les últimes posicions de l’Índex de Desenvolupament Humà de l’informe del PNUD. Ens trobem davant d’un dels països més pobres del món.

Documents d’interés:
Llibre Manual de Laboratorio Clínico PDF

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s