ILTB Tuberculina & Quantiferon

Títol: Estudi prospectiu per al cribratge de la infecció tuberculosa latent (ILTB) en població immigrant mitjançant la prova de la tuberculina i quantiferon

Investigador / a principal: Israel Molina Romero

Resum
El diagnòstic i tractament de la infecció tuberculosa latent en països amb baixa taxa d’incidència de tuberculosi, és una de les estratègies clau per al control de la malaltia. La població immigrant nouvinguda és considerada un col · lectiu amb elevat risc per al desenvolupament de tuberculosi, per la qual cosa es recomana fer cribratge. La prova de la tuberculina és la tècnica utilitzada per a aquesta finalitat, en aquests col · lectiu les taxes de prevalença d’infecció tuberculosa estarien sobre estimades per l’efecte de la vacuna BCG i la possible exposició a micobacteris ambientals. Per aquest motiu considerem que el Quantiferon aportaria l’especificitat adequada per poder identificar i tractar només a aquells pacients que realment han estat exposats a Mycobacterium tuberculosi. Proposem fer un cribratge poblacional a les àrees de Barcelona amb major densitat de població immigrant utilitzant les dues tècniques, tuberculina i Quantiferon, i calcular sensibilitat i especificitat de les mateixes en aquest col · lectiu concret. Utilitzarem una anàlisi estadística que ens permetrà avaluar les dues tècniques en absència d’un “Gold Standard”, per a això serà necessari incorporar una cohort control amb una taxa de prevalença inferior a la cohort d’immigrants.

Hipòtesi
El diagnòstic i tractament de la infecció tuberculosa latent és una de les estratègies recomanades per la majoria de les societats científiques per al control de la tuberculosi. Les persones que provenen de països amb taxes d’incidència de tuberculosi elevada tenen un alt risc de reactivació, de manera que serien candidats a realitzar aquest cribratge, però l’ús de la prova de la tuberculina sobrestimaria la prevalença d’infecció tuberculosa latent en aquesta població per l’ús de la vacuna BCG i per l’exposició a altres micobacteris ambientals. Això comportaria a un increment dels pacients tractats, dels seguiments i de la toxicitat atribuïda al tractament. En canvi els IGRAs per la seva elevada especificitat i sensibilitat suposen una eina diagnòstica atractiva en aquest col.lectiu.
Així per tant, la nostra hipòtesi seria que, l’especificitat del Quantiferon és superior a la prova de tuberculina per al diagnòstic d’infecció tuberculosa latent en la població immigrant.

Objectius
Objectiu Principal
Determinar la sensibilitat i especificitat del Quantiferon en comparació amb la prova de la tuberculina com a tècnica de cribratge d’infecció tuberculosa latent, en la població immigrant atesa a l’Hospital Universitari Vall Hebron i els Centres d’Atenció Primària del SAP Muntanya i del SAP Litoral de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Objectius Secundaris
• Determinar la prevalença de ITBL en una població de pacients immigrants atesos a l’Hospital Universitari Vall Hebron, a la Unitat de Medicina Tropical i Salut Internacional de les Drassanes i els Centres d’Atenció Primària del SAP Muntanya i del SAP Litoral de l’àrea metropolitana de Barcelona .
• Determinar el grau de compliment tant del tractament com del seguiment dels pacients que són diagnosticats de ITBL.
• Determinar el risc de desenvolupar malaltia tuberculosa en la nostra població immigrant.
• Determinar la proporció de pacients amb prova de tuberculina negativa a l’inici de l’estudi i que la positivitzen al final de l’estudi

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s