2011

IV Jornades Catalanes de Salut Internacional i Medicina Tropical
6 de juny de 2011
Casa del Mar, Barcelona.

Llibre de resums 2011: PDF
En l’última edició de 2011, que van tenir lloc el dia 6 de juny del 2011, a la Casa del Mar de Barcelona, es va comptar amb un total de  125 assistents.

En els últims anys ha augmentat i continua augmentant de forma significativa, tant a Europa, com en concret a Catalunya i Barcelona, el nombre de persones, ja siguin viatgers, cooperants, o immigrants, procedents de diverses parts del món. En front a aquesta situació, s’ha fet evident la necessitat, cada cop més creixent, de l’organització a nivell institucional, així com la creació de circuits i guies en matèria de Salut Internacional.

En els últims anys ha aparegut una nova figura en el panorama de la salut internacional, l’anomenat en sigles anglosaxones “VFR”, és a dir, aquella persona immigrant, que un cop ja establerta a la seva nova residència, viatge de retorn per un període determinat a visitar als seus familiars i amics. Aquest fet proposa un nou desafiament, aquests immigrants ja no són comptabilitzats com a nous immigrants però mantenen una relació períodica amb els seus països d’origen. Varies publicacions han notificat aquest fet com un factor determinant i de risc per a l’adquisició de malalties tropicals.

Aquest va ser el tema central de la Jornada d’enguany, amb la presencia destacada de Jacqueline Weekers, responsable de salut i immigració de la Organització Mundial de la Salut a Ginebre.

Es calcula que al món hi ha uns 1000 milions de migrants, dels quals 214.000.000 són migrants internacionals i 740 són migrants interns. De l total dels migrants, un terç és migrant irregular i un 93% es considera migrant econòmic. La majoria dels migrants són joves saludables.

La migració és essencial en algunes societats per compensar les tendències demogràfiques i la manca de coneixements tècnics, així com per contribuir a l’economia del país d’origen amb remeses de diners que poden contribuir a la reducció de la pobresa.

Els processos mundials de caràcter econòmic, comercial, de seguretat civil, de canvi climàtic i de degradació mediambiental són alguns factors que seguiran motivant la migració. En aquest sentit s’assumeix que les migracions aniran en augment però que és més difícil predir les principals adreces d’aquestes migracions.

La participació de professionals d’altres centres aquest any va continuar amb la modalitat de comunicacions orals, amb vuit treballs seleccionats pel comitè científic entre tots els rebuts. Com a país convidat aquest any varem tenir a Guinea Equatorial representat per tres professionals amb una important trajectòria en el camp de la medicina tropical i la salut internacional: el sociòleg i president d’ETANE, el Sr. Edmundo Sepa, la Dra. Pilar Charle, del Centro Nacional de Medicina Tropical del Instituto de Salud Carlos III de Madrid i el Dr. Jordi Mas, de l’Hospital Clínic de Barcelona. Varem finalitzar el programa amb l’interactiu de casos clínics, sessió en la qual s’exposa un cas i amb la participació dels assistents responent a les preguntes formulades pel presentador, que al final tanca el cas amb les respostes correctes i les explicacions del mateix. Aquest any tots els casos van ser dedicats a la temática salut, malalties tropicals, immigració.
Conclusions de la Jornada:
Davant aquesta situació, els governs s’enfronten al repte d’integrar les necessitats sanitàries dels migrants en els plans, polítiques i estratègies nacionals, tenint en compte els drets humans d’aquestes persones, i en particular el seu dret a la salut.

Per assolir aquest objectiu s’ha d’avançar cap al canvi de paradigma de la migració passant d’un paradigma d’exclusió (enfocament tradicional) cap a un paradigma d’inclusió (enfocament multidimensional modern). Els enfocaments tradicionals es basen en el principi de l’exclusió dels migrants amb determinades afeccions, utilitzant la seguretat i el control de les malalties com a arguments principals. Els governs reconeixen cada vegada més la necessitat d’avançar cap a un enfocament inclusiu que se centri en la reducció de les desigualtats i en la protecció social de la salut i es basi en la col.laboració entre diferents països i sectors (enfocament d’inclusió plurinacional i multidimensional) .

Sota aquest marc general de canvi de paradigma i en termes més operacionals, les principals conclusions de la jornada van ser les següents:

  1. Enfortir la xarxa d’Unitats de Medicina Tropical i Salut Internacional de l’ICS (Institut Català de la Salut).
  2. Enfortir la coordinació entre la xarxa i les unitats d’Atenció Primària.
  3. Potenciar el paper de Salut Comunitària (Agents Comunitaris de Salut): en les unitats on ja existeix es tractarà d’enfortir el seu treball i en les que encara no existeix (la gran majoria) es tractarà de prioritzar la seva instauració.
  4. Millorar el coneixement dels perfils i determinants de salut dels països d’origen dels migrants.
  5. En aquest sentit es va subratllar la diversitat dels col.lectius de migrants de cadascuna de les unitats sanitàries. Com més gran sigui el coneixement dels col.lectius de migrants redominants en cadascuna de les zones millor es podran dirigir les accions a desenvolupar.
  6. Millorar els sistemes d’informació que permetin una definició més precisa de molts termes (que estan sorgint per la dinàmica tan complexa del procés de migració) i la creació d’uns indicadors generals que permetin comparar i avaluar els diferents processos tant a nivell local com més general.
  7. Finalment, optimitzar la relació entre el treball realitzat en els països de destinació amb el treball realitzat en els països d’origen en l’àmbit de la cooperació per al desenvolupament.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s